neděle 17. ledna 2016

Banování na modernu & Eldrazi Aggro

Když loni dostal ban Birthing Pod, tajně jsem doufal, že při dalším banování ho bude následovat Snapcaster Mage.


Proti Splinter Twinu se odjakživa hrálo hrozně špatně, protože Twin měl k dispozici prostě všechno. Když jste si nenechali volnou manu, mohli jste umřít na kombo. Když vám nedorazily fečky, mohli jste snadno prohrát na Blood Moon. A ještě k tomu musíme další instatní parády jako Vendilion Clique, Cryptic Command a hlavně Snapcaster Mage.

Snapcaster Mage je ta karta, která odváděla v decku všechnu černou práci. Proto jsem si myslel, že když budou banovat některou kartu z Twinu, bude to právě Snapcaster. Včera ráno ale wizardi docela překvapili. Sáhli totiž k poněkud nečekanému kroku, když zabanovali rovnou Splinter Twin. To se dá celkem pochopit, vzhledem k tomu, jak snadno takhle karta umí zabít. Na druhou stranu je ale deck pořád velmi silný, koneckonců po sidu už teď deck většinou fungoval jako UR value/tempo deck. Alespoň se už teď budeme moc v klidu zatapovat ve třetím kole...


Druhá zabanovaná karta je Summer Bloom. To samozřejmě není žádné překvapení. De facto se pouze čekalo na to, která karta z dvojice Amulet of Vigor/Summer Bloom bude zabanovaná. Možnost byl i Primeval Titan, ale obvykle (kromě Birthing Podu) se wizardi snaží ponechat deck i nadále hratelným a klíčovou kartu obvykle nebanují. Tohle je určitě dobrý krok, jelikož deck při dobrém draw uměl zabít ve druhém kole a zahrát si zemku a pak se dívat, jak soupeř jede za 18 Titánem, mi jako definice pěkné hry nepřijde. A namlouvat si, že vás zachrání jeden spot removal, je utopie...

Modern je nová legacy

Další zajímavá věc je sledovat, jak na modernu některé karty ze dne na den klidně zdvojnásobí svou cenu. Poslední dobou na modernu řádí horečka ohledně Eldrazi decků a takřka libovolný common, který umí dát karty do exilu, čímž enabluje bytosti jako Wasteland Strangler a Blight Herder, stojí alespoň stovku. A to včetně karet, které v tom decku nikdy nikdo nehrál (viz třeba Delay).

Zdražení o stovky procent pak zažily dvě hlavní karty decku - Eye of Ugin a Eldrazi Temple. Osobně si myslím, že Eye of Ugin může být nový Snapcaster. Stačí jedna top8 na PT/GP a "Oko" může klidně překročit hranici 1 000Kč.


Na včerejším banu nejvíce vydělal Kiki-Jiki a Scapeshift. Kiki teď bude hlavní možnost, jak sestavit "Twin kombo", což způsobilo skok na ceně o více než 100%. Scapeshift posílil díky Bring to Light a po banu dvou kombodecků se přesouvá do pozice jednoho z hlavních komboecků formátu. Na rytíři je aktuálně vyprodaný za 549Kč.

Naopak obrovský propad samozřejmě zaznamenal Splinter Twin a některé karty ze Summer Bloomu. Hráči se v zoufalé snaze snažili zabanované karty co nejrychleji prodat, než úplně ztratí na ceně. Někdo to stihl, někdo ne...


A co na to Jan Tleskač?

Když se podíváme na PT Fate Reforged, tak finále bylo Splinter Twin vs. Summer Bloom. Oba decky jsou teď pryč, ale podle mě bude URko pořád v nějaké jiné verzi velmi dobře hratelné. Taky na tom zřejmě budou profitovat fér decky jako Abzan, Jund, nebo Melira Company.

Můj názor ale je, že Eldrazi si brousí zuby na pořádný úspěch! Summer Bloom i Splinter Twin pro ně byl hrozný matchup a naopak na fér decích si lehce smlsnou. Klíčová karta pak pro ně bude Thought-Knot Seer, což je vítaná interakce do prvních kol a zároveň taky enabler pro Wasteland Stranglera, což je podle mě hrozně silná interakce, kterou si hráči zatím příliš neuvědomují. Velký plus je taky playset Reliců v mainu, což se čirou náhodou úplně vysmívá kartám jako Snapcaster, Kolaghan's Command a Tarmogoyf.


Doposud se deck hrál s pomalejšími kartami jako Oblivion Sower a Ulamog, ale podle mě je teď čas na agresivnější verzi s Tgought-Knot Seerem, Reality Smasherem a Sea Gate Wreckagí. Mohlo by to vypadat třeba takhle:


Osobně jsem velmi zvědavý na PT Atlanta. Je totiž dost dobře možné, že příští glosa bude o banu Eye of Ugin na modernu :)

Kumano

Žádné komentáře:

Okomentovat